„Slava Gospodnja uđe u hram na vrata koja gledaju na istok.

I gle: Dom bijaše pun slave Gospodnje.“

Blagdan Svijećnice, Prikazanja Gospodinova, ujedno i Dan osoba posvećenog života, svečano je proslavljen u četvrtak 02. veljače u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu večernjim misnim slavljem koje je, u zajedništvu sa sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem, predvodio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković.

Prije nego što je blagoslovio lučice koje su sjemeništarci upalili, preč. Pavlaković je okupljene podsjetio da smo prije 40 dana radosno proslavili svetkovinu Gospodnjega rođenja, a na Svijećnicu slavimo dan kada su Marija i Josip prikazali Isusa u hramu. Ukazao je i na znakovitost lučica u rukama sjemenišnih odgojitelja i pitomaca jer one govore o Svjetlu, Isusu Kristu u njihovim srcima i životnim opredjeljenjima.

U svojoj homiliji preč. Pavlaković je, između ostaloga, rekao: „Svakom čovjeku Bog u osobi Isusa dolazi u susret. Svakom je čovjeku upućeno Božje svjetlo koje raspršuje tmine beznađa, napuštenosti, očaja i ostavljenosti. Bog se u Isusu želi susresti sa svakim čovjekom i podariti mu mogućnost spasenja. Ovaj blagdan svakako je blagdan susreta Boga i čovjeka. Bog se u Isusu pokazuje ljudima. Prepoznati i susresti Ga mogu oni koji su čista srca, koji su ponizni, pravedni i bogobojazni. Svojim svjetlom Bog želi rasvijetliti naša srca i naše živote te nas svojim Duhom uputiti da poput starca Šimuna i mi budemo na pravom mjestu u pravo vrijeme. Današnji blagdan poziva, dakle, nas suvremene kršćane, odazvati se Duhu Božjem i zapaliti svjetlo vjere u svakodnevici našeg života te omogućiti susret s Bogom svakome tko nas susretne”, zaključio je propovjednik.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor sjemeništaraca, a ljepoti slavlja pridonijela je i svečana asistencija posebno uvježbana za ovu prigodu.

Na misnom slavlju blagdana Svijećnice, koji je ujedno i Dan osoba Bogu posvećenog života, a kojeg je 1997. godine ustanovio papa Ivan Pavao II., sudjelovala je i s. Beata Prkačin, članica Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije koja, zajedno sa s. Ksenijom Leko, od prošle godine pomaže sjemenišnim odgojiteljima u radu s povjerenim kandidatima za duhovno zvanje. Pri koncu Slavlja rektor sjemeništa preč. Pavlaković, uručivši prigodne poklone, zahvalio je sestrama na pomoći i suradnji istaknuvši kako kroz prisustvo redovnica na šalatskom brijegu uviđa mnoge blagoslove, a privrženost sestara i majčinska toplina te darovana ljubav ostaju duboko upisani u srcima sjemeništaraca.

Misno slavlje blagdana Svijećnice završilo je prigodnom molitvom drugog dana devetnice u čast blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika za čiji se blagdan sjemenišna zajednica intenzivno duhovno priprema.