Šalatski sjemeništarci upoznali bizantski obred i sudjelovali u Liturgiji sv. Ivana Zlatoustog

Na poziv rektora grkokatoličkog sjemeništa na zagrebačkom Gornjem gradu o. Daniela Vranešića sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate sudjelovali su u četvrtak, 11. svibnja ove godine (5. srpnja po Julijanskom kalendaru), na proslavi svetkovine naslovnika i zaštitnika grkokatoličke župe i konkatedrale u Zagrebu, svete braće Ćirila i Metoda, slavenskih apostola i suzaštitnika Europe.

Toga dana Križevačka eparhija ujedno je obilježavala i Dan molitve za duhovna zvanja tako da je ovo slavlje bila lijepa prigoda za susret dvaju Sjemeništa, zajedničku molitvu i izmjenu iskustava kako među mladićima koji osjećaju duhovni poziv tako i među njihovim odgojiteljima.

Arhijerejsku liturgiju u konkatedrali, koja se nalazi u Ćirilometodskoj ulici u Zagrebu, služio je, s početkom u 18 sati, križevački vladika mons. Milan Stipić.

Na liturgiji su tako po prvi puta sudjelovali svi sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a s vladikom Stipićem suslužili su grkokatolički svećenici i odgojitelji šalatskog sjemeništa. Pjevanje je predvodio zbor grkokatoličke župe sv. Ćirila i Metoda (Ćirilometodova kora) u zajedništvu s Akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić“ pod ravnanjem Ivana Šćepanovića.

Pri kraju slavlja uslijedilo je i svjedočenje o duhovnom pozivu jedne časne sestre bazilijanke podrijetlom iz Ukrajine i jednog monaha rodom iz Križevaca, a potom je vladika Stipić blagoslovio prigodnu ikonu Krista velikog svećenika koja će se častiti po svim župama eparhije kako bi Gospodin uvijek providio „dovoljan broj radnika za svoj vinograd“ i koja će trajno podsjećati na Godinu duhovnih zvanja u Križevačkoj eparhiji.

Na samom kraju o. Vranešić je zahvalio mladima na podijeljenom svjedočanstvu poziva, posebno je pozdravio goste sa Šalate i pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja kako u Križevačkoj eparhiji tako i u čitavoj Crkvi.

Nakon slavlja uslijedilo je zajedništvo bratskog stola u prostorima župe i grkokatoličkog sjemeništa.