U četvrtak, 05. listopada 2023. godine, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković sudjelovao je u svojstvu predavača u programu Đakonske pastoralne godine 2023./2024. kojega priprema Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu.

Predavanje đakonima nosilo je naslov: “Odgojne ustanove kandidata za svećeništvo Zagrebačke nadbiskupije” u kojem je preč. Pavlaković progovorio o povijesti ustanove Sjemeništa, zatim se dotaknuo crkvenih dokumenata koji govore o važnosti i ulozi ‘malog sjemeništa’ u procesu odgoja budućih svećenika iznoseći okupljenim đakonima njegovo ustrojstvo i organizaciju rada te odgojne ciljeve i metode u ostvarenju istih. Svoje predavanje završio je govoreći i o pastoralu ministranata kojeg će đakoni, kao budući svećenici, biti nositelji u povjerenim im župnim zajednicama.

Đakoni tijekom prvog studijskog tjedna od 02. do 06. listopada 2023. godine, sudjeluju na predavanjima na kojima upoznaju središnja tijela Zagrebačke nadbiskupije, njihovo značenje i pastoralno poslanje.

Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 31 đakon, pripravnik za prezbiterat, iz Zagrebačke i Zadarske nadbiskupije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM, Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa i Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca.

Program Đakonske pastoralne godine sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog, koji se održava u šest studijskih tjedana u organizaciji Instituta; pastoralno-praktičnog pastoralnog praktikuma, koji se odvija u župama; kao i odgojno-duhovnog, za koji je zaduženo Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i redovničke formacijske kuće.

Svakom đakonu preč. Pavlaković poklonio je časopis Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu – sjemenišni godišnjak “Glas sa Šalate” i molitvu za duhovna zvanja sv. pape Ivana Pavla II. koju su sudionici izmolili na početku predavanja.