Od petka 20. do nedjelje 22. listopada u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održan je u novoj pastoralnoj godini prvi ovogodišnji „Vikend u Sjemeništu“. Primjer je to „otvorenih vrata sjemeništa“ kada osnovnoškolci imaju priliku posjetiti tu drevnu ustanovu, provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u toj instituciji. Na prvom ovogodišnjem susretu sudjelovalo je pet dječaka: trojica iz Zagrebačke nadbiskupije te dvojica iz Varaždinske biskupije.

Na prvom zajedničkom susretu okupljene dječake dočekao je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč koji je osmislio program ‘Vikenda’ te je vodio i usmjeravao „vikendaše“ kroz naredna tri dana. U uvodnom susretu i nagovoru, nakon zajedničke molitve i zaziva Duha Svetoga, duhovnik Premelč je okupljenim dječacima pobliže opisao život u Sjemeništu, dnevni red i dužnosti sjemeništaraca, važnost duhovnog života, a uz to progovorio im je i o službama koje odgojitelji vrše u Sjemeništu. Kroz duhovit i opušten način vlč. Premelč je htio dječake upoznati sa bogatstvom i prilikama koje život u Sjemeništu pruža te ih je potaknuo da mogući dolazak u Sjemenište nakon završene osnovne škole promatraju kao svoju potencijalnu budućnost. Duhovnik je zatim „vikendaše“ proveo prostorima Sjemeništa kao i samim šalatskim kompleksom.

Nakon prvog susreta dječaci su imali priliku pristupiti sakramentu ispovijedi te su sudjelovali na večernjem euharistijskom slavlju u zajedništvu sa sjemeništarcima. Ostatak večeri „vikendaši“ su proveli u zajedničkoj molitvi listopadskih pobožnosti, individualnom razgovoru sa duhovnikom te sportskim igrama sa sjemenišnom zajednicom.

Subotnji dan je za „vikendaše“ započeo molitvenim razmatranjem Svetoga pisma – Lectio divina, u zajedništvu sa sjemeništarcima. Tijekom prijepodnevnih sati dječaci su u pratnji sjemeništaraca pošli u šetnju centrom grada Zagreba bogatom duhovnim i povijesnim sadržajem, a tijekom poslijepodneva svoje su vrijeme iskoristili za odmor, rekreaciju, sport i druženje sa sjemeništarcima.

Svečanim euharistijskim slavljem koje je s početkom u 18 sati u svečanoj dvorani Sjemeništa predvodio preč. Anđelko Cindori, župnik i čuvar svetišta Gospe od Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima proslavljen je spomendan sv. Uršule, a time je ujedno započela i Misijska akademija u šalatskom sjemeništu. Slavlje je pjevanjem pratio zbor sastavljen od suradnika preč. Cindorija, a na slavlju su sudjelovali i „vikendaši“ zajedno sa sjemeništarcima, djelatnicima i prijateljima Sjemeništa.

Nakon misnog slavlja i prigodnog domjenka „vikendaši“ su sudjelovali u Misijskoj akademiji povodom Svjetskog dana misija 2023. te na zajedničkom euharistijskom klanjanju upriličenom za tu prigodu.

Svojevrsna kruna „Vikenda u sjemeništu“ za petoricu dječaka koji su sudjelovali na Susretu ostvarila se nedjeljnim hodočašćem u Župu sv. Ivana Nepomuka u zagrebačko naselje Stupnik-Lučko gdje su, u zajedništvu sa sjemeništarcima, svojim ministriranjem imali sudioništvo u dva svečana euharistijska slavlja koja su predvodili sjemenišni odgojitelji preč. Matija Pavlaković i vlč. Luka Premelč u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. mr. Dubravkom Škrlin Hrenom i svećenikom u miru vlč. mr. Mijom Matoševićem.

Po povratku sa hodočašća „vikendaši“ su, nakon sadržajem bogatog vikenda, ispunjena srca krenuli svojim domovima. U nadi da će netko od njih u svome srcu osjetiti Gospodinov poziv te se odlučiti na godinu upisati Sjemenište, molimo i nadalje za njihovu spremnost i hrabrost da svojim životom budu potpuno Kristovi.