S Marijom na putu k Isusu

U zajednici sjemeništaraca Međubiskupijskoga sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, marijanski mjeseci listopad i svibanj posebno su svečani. Svake godine u tim mjesecima molimo Svetu krunicu na različite nakane kao npr.: za veliku obitelj Radio Marije koja se za nas moli; za rast u vjeri i duh služenja kroz vršenje običnih dužnosti po uzoru na mladića Petra Barbarića, travničkog sjemeništarca; za uspješnu maturu i kraj školske godine; za naše obitelji; nova duhovna zvanja i Božju slavu po njima. Jedna od posebnosti naše zajednice jest evangelizacijska krunica koju molimo srijedom u 18.30 sati šetajući ulicama kvarta u kojem se nalazi naše sjemenište.

Ideja za ovaj projekt ostvarena je unatrag par godina na poticaj našega duhovnika vlč. Ivana Grbešića. Nakon napornog studija, a prije slasne večere, 35 minuta šećemo ulicama kvarta i glasno molimo Mariju da nam bude najvjerniji put k Isusu. Mnogi prolaznici koje susrećemo vrlo lijepo i pobožno reagiraju na našu molitvu čineći znak križa, pridružujući se kratko molitvi ili čak odobravaju našu molitvu kratkim pljeskom.

Za nas sjemeništarce ovo je ujedno i prigoda da javno posvjedočimo svoju vjeru i poput građanske inicijative “Hod za život” i mi hodamo moleći za ostvarenje naših životnih ciljeva.

Sveti papa Ivan Pavao II. svojedobno je rekao:”Krunica je moja najdraža molitva (…) uzmite je s pouzdanjem u ruke. ” Mi smo se odazvali pozivu Pape, a ti?