Euharistijom zahvalili za četiri nezaboravne godine

Svečanim euharistijskim slavljem u prepunoj bazilici Srca Isusova u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, oprostili smo se, u četvrtak, 18. svibnja ove godine, od generacije maturanata 2016./17. Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake naših maturanata te profesorski gremij Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu predvođen veleučenim ravnateljem preč. dr. sc. Marijanom Franjčićem zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na željene fakultete Zagreba i drugih makropolisa.

Misno slavlje, s početkom u 18.00 sati, predvodio je preč. mr. sc. Domagoj Matošević, župnik i rektor Hrvatskog Nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a u koncelebraciji su sudjelovali: preč. dr. sc. Marijan Franjčić, ravnatelj NKG-a, preč. Matija Pavlaković, rektor MSZ-a, vlč. mr. sc. Ivan Grbešić, vlč. Josip Đurin, vlč. Goran Bužak i vlč. Zoran Grgić, župnik u Vrbovcu.

Liturgijsko pjevanje na ovome slavlju animirao je Mješoviti zbor NKG-a pod ravnanjem prof. Ankice Juričić, uz orguljašku pratnju prof. Božidara Ljubenka. Svečana asistencija sjemeništaraca, predvođena ceremonijarima Franom Bijelićem i Timotejem Inkretom, bila je dodatni element ljepote samoga slavlja.

U svojoj propovijedi okupljenoj zajednici preč. Matošević uzeo je sliku Davida i Golijata, popularne starozavjetne priče kojom je pokušao usporediti završetak srednjoškolskog obrazovanja mlade osobe, poteškoća sa završetkom mature i upisa željenog fakulteta te straha da li će ta ista osoba naći adekvatno zaposlenje nakon završenog procesa obrazovanja. Potaknuo je maturante na ustrajnost i optimizam jer, kako svjedoči propovjednik:” Ponekad Bog stavlja u tvoj život Golijata kako bi pronašao Davida u tebi!”

Po završetku dojmljive homilije maturanti, roditelji i njihovi profesori prinijeli su na oltar: hostije, vodu i vino, maturantsku sliku i svijeću želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao kroz protekle četiri godine.

Na koncu misnoga slavlja riječi zahvale uputili su generalni duktor sjemeništa i maturant godine NKG-a isprepličući, svaki iz svoga kuta gledišta, prijeđeni hod sa željom blagoslovljene budućnosti koja nas zajednički očekuje te su predvoditelju slavlja uručili prigodan poklon u znak zahvale za predvođenje misnoga slavlja.

Po završetku euharistijskoga slavlja okupljeni su nastavili druženje kod obiteljskoga stola u prostorima sjemeništa uz hranu i piće.