“Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!” (usp. Post 3,19)

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 14. veljače ove godine, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković predvodio je večernje euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja u privremenom bogoslužnom prostoru svečane sjemenišne dvorane na zagrebačkoj Šalati. Prije samog Slavlja, kao svojevrsnu uvertiru, sjemeništarci su upriličili prigodni molitveni program kroz pobožnost svete krunice.

Pozdravljajući nazočne sjemeništarce, rektor Pavlaković je rekao kako ćemo se danas na Čistu Srijedu ili Pepelenicu, kad započinjemo korizmeno vrijeme, znakovito posuti pepelom i posvjedočiti da u nama postoje nemoći s kojima mi ne možemo ništa učiniti, ali može Bog koji nas je stvorio iz praha zemaljskog i naše tijelo u smrti vraća u prah da bi nas snagom Isusova uskrsnuća podigao iz groba te našu jedinstvenu i neponovljivu osobu uspostavio u puninu vječnog života. Pozvao je nazočne da zamole Gospodina da im pomogne iznutra se čistiti tijekom korizme.

Tumačeći liturgijska čitanja preč. Pavlaković je u homiliji podsjetio na značenje simbolike pepela koji se blagoslivlja i posipa po glavama vjernika kao i riječi iz Knjige Postanka koje dozivaju u pamet da smo prah i da ćemo se u prah pretvoriti (usp. Post 3,19). „ Prah nas podsjeća na put našega postojanja: od praha do života. Mi smo prah, glina, zemlja, ali ako se otvorimo Bogu, ako se prepustimo Božjim rukama, postajemo novi ljudi, nositelji života koji je određen za vječnost“, naglasio je rektor, upućujući pritom kako „često, pogotovo u teškoćama i osamljenosti, vidimo samo svoj prah, svoju neznatnost, bezvoljnost, svoju slabost. Ali Gospodin nas hrabri: Tvoja malenost neizmjerno je velika u Božjim očima“. Rektor je ohrabrio sjemeništarce da budu hrabri jer ih od početka života Bog ljubi. Govoreći u nastavku o smislu i značenju korizme, preč. Pavlaković je istaknuo kako je „korizma vrijeme koje nam pomaže da bolje shvatimo i prihvatimo da smo u svojoj ljudskoj slabosti ljubljeni od Boga. To je vrijeme milosti da prihvatimo Božju ljubav i milosrđe te da zbog toga promijenimo svoj život, svoj način življenja. Na svijetu smo da se od praha, od svoje neznatnosti, slabosti i grješnosti otvaramo životu koji nam dolazi od Boga, životu koji je određen za vječnost. Mi smo građani neba, a putovnica za nebo je ljubav prema Bogu i bližnjemu“. Rektor je istaknuo kako su zemaljska dobra, iako neophodna, prolazna, dok nas s druge strane ljubav, što je iskazujemo i sa zemaljskim dobrima u obitelji, na poslu, u studiju, u susretima sa odgojiteljima, djelatnicima i profesorima u školi, u sredini u kojoj se krećemo, spašava i ostaje zauvijek.

„Istinsko obraćenje očituje se u našem ponašanju. Malim svladavanjima prikazanim Gospodinu učinimo ugodnijim naš suživot s bližnjima, a naš rad učinkovitijim“, naglasio je rektor Pavlaković pozivajući sjemeništarce na kvalitetnu pripremu za korizmenu ispovijed te na uvijek redovitu prisutnost sakramenta pomirenja u životu. Osvrnuvši se na navješteni evanđeoski ulomak, rektor je podsjetio kako Crkva u korizmi poziva na post, molitvu i djela ljubavi. „Post nije samo jednostavno odricanje od jela. Postiti ne znači samo osloboditi se onoga što svakodnevno trpamo u sebe. To nekada znači osloboditi se onoga što u svom životu smatramo neizmjerno važnim. Postiti naprosto znači osloboditi se onoga što zauzima lažno i nezasluženo mjesto u našem životu – postiti znači osloboditi se svojih idola, a to nije tako lako našoj ljudskoj naravi“, rekao je preč. Pavlaković, podsjećajući kako nam Riječ Božja zato na tom putu daje putokaz i pomoć – molitvu.

„Molitva nije prvotno samo neko izgovaranje pojedinačnih molitvenih riječi. Molitva je otvaranje Bogu, dopuštanje Bogu da uđe u našu nutrinu; molitva je slušanje Boga. Svojim riječima, svojim razumom, svojim traženjem trebamo krenuti na put duhovnog buđenja. Trebamo se naprosto odvažiti moliti“, istaknuo je propovjednik, podsjetivši kako nas upravo korizma poziva na ustrajnost u molitvi.

„Osim posta i molitve Crkva nas poziva i na djela ljubavi. Djela ljubavi su ona koja potvrđuju i post i molitvu“, napomenuo je preč. Pavlaković zaključujući kako upravo djela ljubavi pokazuju koliko se konkretno mijenjamo i otvaramo Bogu, te pozivajući sve da iskoriste ono što u ovom svetom vremenu Crkva daje i na što poziva.

Nakon homilije uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljenja kojem su sabranim i pobožnim srcem pristupili sjemeništarci “sjemeništa malenih”. Tim obredom Crkva simbolično poziva na obraćenje i pokoru, na stav poniznosti pred Bogom koji nas jedini može očistiti kako bi naš život bio plodan dobrim djelima.

Brigom i pažnjom sjemenišnog duhovnika vlč. Premelča, korizmeni hod sjemenišne zajednice bit će tradicionalno bogat mnogim duhovnim sadržajima od kojih izdvajamo: pobožnost križnoga puta utorkom i petkom; projekt „sjemenišni štit“ u kojem sjemeništarci svakoga dana mole i poste na nakane sjemenišne zajednice; bratska opomena petkom; izbor „anđela“ između sjemeništaraca i odgojitelja kojim se želi pospješiti molitva i dobra djela između članova te jačanje sjemenišnog zajedništva, kao i jačanje karitativnoga rada sjemeništaraca kroz angažman u volontiranju; molitva za svog štićenika te dar u misijskoj kutijici za najpotrebnije. Sveto korizmeno vrijeme nudi još sjemeništarcima i mnoge druge sadržaje za osobnu izgradnju koje će mnogi željeti implementirati u svoj duhovni rast kao što su: dnevna adoracija, pohod kapeli, duhovno štivo, dnevno čitanje Svetog pisma, molitva svete krunice te još mnogo poticajnih osobnih korizmenih odluka.

Na kraju misnog slavlja rektor Sjemeništa svima je poželio plodonosan i blagoslovljen korizmeni hod.

Ljepoti i dostojanstvu Slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem i skladnim pjevanjem.